Sitemizde yer alan dosyaları indirmek için tıklayınız...

Yeniçerilerin üç aydan üç aya aydıkları maaş ulufedir.
Laik Devletler: Fransa, Türkiye

1. Aşağıdaki sanayi kollarından hangisinde hem hayvansal hem de bitkisel maddeler kullanılır?

A) Konserve

B) Sigara

C) Metalürji

D) Cam

E) Seramik

 

2. İthalâtın azalması için, dışarıdan alınan ürünlerin Türkiye'deki üretimi artırılmalıdır.

Aşağıdakilerden hangisi bu tür ürünlere bir örnektir?

A) Bakır

B) Bor mineralleri

C) Fındık

D) İncir

E) Muz

 

3. I. Taş kömürü

II. Krom

III. Bor mineralleri

IV. Fosfat

Yukarıdaki madenlerden hangilerinin üretim miktarında Türkiye, dünyada ön sıralarda yer al­maktadır?

A) I ve II

B) II ve III

C) III ve IV

D) I, II ve III

E) II, III ve IV

 

4. Ülkemizde, daha çok Akseki ve Seydişehir'de çıkarılan maden aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çinko

B) Bor

C) Bakır

D) Kurşun

E) Boksit

 

5. Güneş enerjisinden yararlanmak için yağışlı gün sa­yısı az olmalıdır.

Buna göre, aşağıdaki bölümlerden hangisi gü­neş enerjisinden yararlanmaya en az elverişli­dir?

A) Güney Marmara

B) Dicle

C) Orta Fırat

D) Batı Karadeniz

E) Adana

 

6. I. Rezervi

II. Saf metal oranı

III. Kullanım değeri

IV. Tüketim merkezlerine-uzaklığı

Yukarıda verilenlerden hangileri bir maden yata­ğının işletilmesi için daha fazla öneme sahiptir?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) II ve III

D) II ve IV

E) I, II ve III

 

7. Aksu, Çaycuma, İzmit, Dalaman ve Taşucu'nda bulunan sanayi kuruluşu için aşağıdakilerden-hangisi söylenemez?

A) Ham maddesi daha çok kıyı bölgelerinden elde edilir.

B) Ham maddesi iklim koşullarının elverişli olduğu yerlerden elde edilmektedir.

C) Aynı ham maddeyi işleyen diğer kuruluşların da önemli bir kısmı kıyı bölgelerindedir.

D) Ham maddesi orman ürünleridir.

E) Üretimi fazla olduğu için ihracatta önemlidir.

 

8. Ülkemizde aşağıdaki madenlerden hangisinin çıkarıldığı ve işlendiği yer arasındaki mesafe en fazladır?

A) Kükürt

B) Boksit

C) Krom

D) Demir

E) Bor mineralleri

 

9. Bazı yer altı kaynakları Türkiye'de bulunduğu halde bu yer altı kaynaklarını işleyecek kuruluşlar bulun­mamaktadır.

Aşağıdaki yer altı kaynaklarından hangisini işleyecek tesis ülkemizde yoktur?

A) Toryum

B) Demir

C) Boksit

D) Fosfat

E) Krom

 

10. Aşağıdaki ürünlerden hangilerinin üretiminde Türkiye dünya üretiminde ilk sıralarda yer al­maktadır?

A) Buğday, çay

B) Fındık, pirinç

C) Fındık, kuru üzüm

D) Muz, buğday

E) Ayçiçeği, arpa

Cevaplar: 1-A  2-E  3-B  4-E  5-D  6-E  7-E  8-D  9-A  10-C

Konuyla ilgili indirebileceğiniz testler: Test-1  Test-2

Konuyla ilgili online test çözmek için tıklayınız...

Yorumlar (0)add comment

Yorum yaz
daha küçük | daha büyük

busy

  Bu site KPSS konu anlatımları ve KPSS testlerinden oluşmaktadır. Görüş ve dilekleriniz için lütfen iletişime geçiniz.   2010-2013 © KPSShazirlik.Net